Pas på med greenwashing

Forbrugerombudsmanden har vurderet, at det var greenwashing, da Profil Optik, som er markedsførte briller som klimavenlige og bæredygtige, og som værende fremstillet af genanvendt plast opsamlet fra havet.

Foto: 123RF.com

17.07.2025

Pia Finne, hair.dk

Forbrugerombudsmanden er opmærksom på greenwashing, derfor skal man som både leverandør og detailhandler være opmærksom på, hvad man skriver. Man kan komme til at overtræde markedsføringslovens forbud mod vildledning med sine klima- og bæredygtighedsudsagn.

Det har optikerkæden Profiloptik netop måttet sande, da man markedsførte en brilleserie som fremstillet af 100 procent genanvendt plast fra havet - blandt andet fra gamle fiskenet, som fiskere samlede op i Middelhavet. Det var dog Forbrugerombudsmandens opfattelse, at det på baggrund af virksomhedens dokumentation ikke med tilstrækkelig sikkerhed kunne lægges til grund, at den plast, som brillerne blev fremstillet af, rent faktisk havde været i havet og senere var blevet opsamlet fra havet. Det fremgik i stedet af den indsendte dokumentation fra Profil Optik, at brillerne består af plasttypen PA-6 fra gamle fiskenet, som producenten af brillerne fik fra en leverandør. Det fremgik dog ikke, hvordan leverandøren anskaffede de gamle fiskenet, herunder om fiskenettene blev opsamlet fra havet. Sporbarheden af plasten var dermed ikke dokumenteret, og derfor vurderer Forbrugerombudsmanden, at markedsføringsloven blev overtrådt.

Forbrugerombudsmanden vurderer ligeledes, at det var vildledende og i strid med markedsføringsloven, at Profil Optik markedsførte brillerne som klimavenlige og bæredygtige, da Profil Optik ikke med tilstrækkelig sikkerhed kunne dokumentere, at brillerne består af plast opsamlet fra havet, og da der stadig er aspekter i brillernes livscyklus, som påvirker klimaet og miljøet negativt, selvom brillerne er produceret af genanvendt plast fra fiskenet.

Forbrugerombudsmanden tog sagen op til behandling på baggrund af en klage fra Forbrugerrådet Tænk, og orbrugerombudsmand, Torben Jensen, siger:

”Virksomheder skal have dokumentationen i orden, når de markedsfører sig med, at deres produkter er gode for miljøet. Hævder en virksomhed, at dens produkter at fremstillet af plastik hevet op af havet, skal virksomheden naturligvis kunne dokumentere dette.”

Worldline

Sponseret

Kan en frisør fra Fyn tjene 7.000 kr. på en time?

Relateret indhold

17.07.2025hair.dk

Pas på med greenwashing

16.07.2025hair.dk

Flere butikstyverier og lavere moral i 2024

11.07.2025hair.dk

Sæt fokus på trivsel på arbejdspladsen

11.07.2025hair.dk

Dansk erhvervsliv under pres

10.07.2025hair.dk

Prisen er emballageordning blevet for høj

04.07.2025hair.dk

Dansk produktivitet er høj

03.07.2025hair.dk

Nu bliver det nemmere at overtage en virksomhed

03.07.2025Trontveit

Sponseret

Vi går på sommerferie

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023