Mere lovgivning for nethandel unødvendig
Dansk Industri har fået foretaget en juridisk ekspertvurdering som viser, at den eksisterende lovgivning på området er tilstrækkelig.
”Vi ser i DI med stor alvor på markedsføring og salg af ulovlige produkter, herunder legetøj, fra tredjelande til Danmark via onlinemarkedspladser som f.eks. den meget omtalte Temu fra Kina. Der skal være fair og lige konkurrence, og det skal være sikkert for danske forbrugere at handle på nettet. Men der er altså ingen grund til at bruge en forhammer, når værktøjskassen er propfyldt med de juridiske redskaber, der kan tages i anvendelse for at dæmme op for de værste, skadelige produkter, som strømmer ind i landet,” forklarer branchedirektør i Dansk Industri Jacob Kjeldsen.
Det handler om håndhævelse
Ifølge Dansk Industri er onlineplatforme allerede underlagt omfattende regulering og mere regulering er på vej. Nogle af disse værktøjer er helt nye og indgår i Digital Services Act, der på EU-niveau skal sikre både forbrugernes sikkerhed og virksomheders mulighed for fair digital konkurrence.
”Vi skal passe på, at vi ikke bare lægger flere byrder på danske og europæiske virksomheder og platforme, som i dag følger loven og agerer etisk korrekt, når myndighederne har redskaberne til at ramme de få onlineplatforme, der ikke gør,” fortsætter Jacob Kjeldsen, og forklarer at det handler om at få myndighederne til at overvåge og håndhæve i det omfang reguleringen allerede kalder på.
Eksisterende lovgivning skal styrkes
Dansk Industri har bestilt en juridisk redegørelse, som undersøger onlineplatformes forpligtelser og ansvar. Redegørelsen vil blive fremlagt på et dialogmøde, hvor relevante myndigheder og organisationer er inviteret, og på mødet skal det drøftes hvordan markedsovervågning, håndhævelse og forbrugeroplysning kan styrkes indenfor de eksisterende lovmæssige rammer.
”Konklusionen er klar: Gældende EU-lovgivning fastsætter allerede et tæt net af regulering for onlineplatforme. Derfor har danske og europæiske myndigheder allerede i dag en lang række værktøjer til at gribe ind over for markedsføring og salg af ulovlige produkter, som sælges på onlinemarkedspladser til danske og europæiske forbrugere,” fastslår Jacob Kjeldsen.
Læs mere på Dansk Industris hjemmeside.
Læs mere om Digital Services Act her.
IDL