Jeg inspireres af diversiteten

”Hår er følelser, og jeg inspireres af mennesker, personligheder og forskellige kulturer. For jo mere man forstår om hinanden, jo nemmere er det at kommunikere”. Det siger Esha Khamo, der er frisør med hjertet, og så har han udgivet bogen HÅR, hvor 48 forskellige mennesker har været modeller. ”Fokus har været diversitet og helhed”, siger han.

Esha Khamo inspireres af diversiteten i hans nye bog HÅR. Foto: Thomas Cato

09.05.2024

Pia Finne, hair.dk

”Jeg er frisør til helt ud til fingerspidserne, og mine kunder er mit visitkort. Derfor gør jeg mig umage, og jeg sender aldrig en kunde ud ad døren, hvis jeg ikke er tilfreds med resultatet. Det er en del af grunden til, at jeg har haft den succes, jeg har”. Det siger Esha Khamo, der har været selvstændig i syv år med egen salon i København, men fra 1. maj begyndte han i et nyt, spændende job hos Stuhr. 

”Jeg havde brug for en skift i karrieren, jeg savnede fællesskabet, og så vil jeg gerne op og lege med de store drenge”, siger Esha med et smil.

For Esha handler det om helheden og om, hvordan man er som person. ”Frisuren skal ikke bare ligne den, man finder i et magasin, den skal passe til kundens personlighed; højde, stil og udtryk”, mener Esha. Han har altid brugt store spejle, så man netop kan se hele personen, og den tankegang har han hentet på den internationale frisørscene; der hvor han henter rigtig meget af sin inspiration.

Fra HÅR. Foto: Thomas Cato

Esha er 36 år. Han er født i Irak, og kom til Danmark som flygtning som ganske lille. Siden han var barn, har han interesseret sig for frisørfaget, og i 2014 blev han uddannet frisør med sølvmedalje. Siden har han arbejdet freelance i Dubai, han har style modeshows og magasiner, og i 2017 åbnede han sin egen salon i København.

Han kalder sig selv for stylist, og det er faktisk sådan, han ser jobbet som frisør. ”Jeg er selvfølgelig frisør, men jeg er også deltidspsykolog og spørger kunden, hvad jeg mener om udskæringen på hendes brudekjole, går jeg også ind i det. Jeg er typen, der lægger mærke til detaljerne, jeg ser typen, og jeg danner mig et indtryk af personen”, siger Esha. Men føler han ikke, kemien er der, så henviser han hellere kunden til en anden frisør, der passer bedre til vedkommende. ”Jeg holder af ærligheden, og den ligger til grund for næsten alt, jeg gør”, siger han.

HÅR

Det er netop fokus på diversitet og personlighed, der også ligger til grund for, at Esha i efteråret udgav en bog: HÅR med masser af inspiration, skønne billeder og beauty tips, og hvor man virkelig fornemmer Eshas sans for detaljer og det gode håndværk. Og bogen kan læses og give inspiration til både frisører og alle andre, der holder af æstetik, mennesker og kultur.

Beder man Esha selv beskrive bogen bruger han ord som hårkultur, diversitet, inspiration, mennesker og hår. Og det opsummerer faktisk bogen meget fint.

”Der findes så mange forskellige mennesker med forskellig form, udtryk, hårtyper, udseender og kulturel baggrund", siger Esha. Foto: Thomas Cato

”Jeg inspireres af diversitet, og jeg er ikke nervøs for at tage fat omkring håret. Det kan være den skandinaviske pige med det fine, lyse hår, eller pigen fra Mellemøsten med det mørke, kraftige og krøllede hår. Jeg holder af mikset og ikke mindst forskelligheden”, forklarer Esha, og derfor besluttede han sig også for at skabe en bog med netop dét fokus.

”Min bog har været en form for højdepunkt og en kulmination på mine syv års arbejde i min salon”, siger Esha, der ser den som et stykke kunst – en coffeetable-bog for alle.

Diversiteten er nok det, der fascinerer ham mest. 

”Der findes så mange forskellige mennesker med forskellig form, udtryk, hårtyper, udseender og kulturel baggrund. De seneste mange år, er kulturerne blevet mikset. Vi har giftet os på kryds og tværs, og det betyder, at vi skal udvikle os med samfundet. Menneskeligt og som frisører. På frisørskolen lærer man om det fine, skandinaviske hår, men i dag i Danmark er hår rigtig mange ting. Det er fint og lyst, det er stort og kruset, kraftigt, krøllet og bølget, og det skal vi tage til os”, forklarer Esha.

Ideen om bogen HÅR begyndte lidt for sjov som en snak med en forretningsveninde, men Esha blev mere og mere fascineret af tanken, og at dét, det ville kunne give ham. Og den sjove tankeleg blev en realitet.

”Bogen er jo også lidt som et visitkort. Den kommer til live, og den er her, også når jeg en dag ikke længere er her. Samtidig har jeg igennem mine år som frisør oparbejdet en stor viden om hår og hårstrukturer, som jeg gerne vil give videre – uden at det skal lyde selvoptaget”, siger Esha smilende.

Esha fortæller, at han er ordblind, og at han har haft rigtig god hjælp af en kvinde, der kom i hans salon. ”Jeg skrev ned, og hun omformulerede det og skrev bogen i min ånd”, forklarer han.

At ordblindheden har stået lidt i vejen for ham, siger han klart, men samtidig har det også været en sejr at overvinde den hurdle.

”Jeg er meget taknemmelig, jeg har haft rigtig mange dejlige mennesker omkring mig, der har fulgt mig, siden jeg var barn, og jeg har haft tekstforfatter, grafikere, fotografen og min redaktør samt ikke mindst de 48 modeller, der er afbilledet i bogen”.

De 48 modeller

Alle 48 modeller i bogen har et personligt touch på håret, fortæller Esha, og alle billederne i bogen er fotograferet hjemme i hans stue; alt sammen i et intenst forløb fra morgen til aften i løbet af en enkelt uge. Enkelte modeller var blevet farvet og klippet forud, men ellers skulle alle 48 mennesker have stylet hår, makeup og tøj løbende.

”Modellerne er ikke professionelle modeller, det er kunder og deres børn, mennesker, jeg har mødt i iværksættergrupper og mange andre steder, og de har alle stillet op for mig, hvilket jeg er utroligt glad for”.

Foto: Thomas Cato

Esha fortæller også, at han havde lagt en køreplan for photoshoots, styling med mere. ”Men det handler også om energi, og ideer har det med at forandre sig undervejs. Så mange ting dukkede faktisk op ”on stage” inspireret af den energi, der var omkring projektet”.

Esha er selv meget glad for resultatet. ”Bogen udtrykker det, jeg gerne vil sige, nemlig, at vi alle er forskellige, og at der er plads til os alle sammen. Hår kommer i alle farver, former, størrelser og længder, og uanset religion og kultur har håret en betydning, og det har været en spændende rejse for mig at sætte fokus på”.

Hår er følelser

Eshas helt klare holdning er, at hår er følelser, og hår er forandring, og han mener, det i høj grad handler om forståelse for andre mennesker.

”Vi vil alle sammen gerne føle os lækre, om vi har tørklæde på eller ej, og er håret uklippet føler vi os ikke godt tilpas. Der sidder rigtig meget energi i håret, og når man får lavet ændringer, føler man pludselig, at energien flyder lidt lettere”, forklarer han, og giver som eksempel: ”Det kan være en kvinde, der kommer ind i salonen efter en skilsmisse, for nu skal der ske noget, og med den forandring, der sker med håret, forandrer hun sig også. En forandring af håret kan være en afslutning på noget eller begyndelsen på noget, og håret kan gøre forskellen i forhold til, hvordan vi har det”.

Esha har arbejdet meget med alle typer hår, og han tager hensyn til, at der er forskel. ”Det betyder faktisk meget for pigerne med det mørke, kraftige år, at jeg anerkender det, og sætter mere tid af til at klippe dem, end når jeg skal klippe et skandinavisk hår. For kraftigt hår tager bare mere tid”, siger han, og hans profil tiltrækker netop en international kundeskare med meget forskellige baggrunde. 

Foto: Thomas Cato

”Det er netop det, der gør jobbet spændende, og det afspejler mig meget godt. Jeg er nysgerrig på verden og mennesker, og jeg synes, det er fascinerende at sætte sig ind i de forskellige kulturer. For jo mere man forstår om hinanden, jo nemmere er det at kommunikere”.

Spørger man Esha, hvad han selv har fået ud af at arbejde med bogen, er han ikke i tvivl: ”Jeg er blevet venner med mit ego. For når der er så mange kreative mennesker omkring en, må man tage styring, alt skulle igennem mig, og det betød også, at jeg måtte holde fast i mig selv og min holdning, og tro på at jeg kunne”.

Han ser lidt bogen som sit barn, og på spørgsmål om, om han kunne forestille sig at gøre det igen, svarer han: ”Jeg er ikke afskrækket, men jeg skal nok lige have en lille pause”.

Jeg elsker at gøre mennesker smukke

Arbejdet med hår, vil han derimod ikke have en pause fra. ”Jeg elsker at gøre mennesker smukkere, at forme folk med frisurer og fornyede bryn, og at se forandringen på kunden, når de kommer ind triste og går fra salonen glade og tilfredse og med fornyet energi. Det er fedt”.

Inspirationen for Esha for en stor dels vedkommende fra udlandet; på rejser og på SoMe.

”Og så er jeg frisørskadet. Jeg lægger altid mærke til folks hår, ser hvordan det er klippet og farvet, og lader mig inspirere af det”.

Foto: Thomas Cato

Hår

HÅR kan købes i boghandlere over hele landet, og den fås på biblioteker.

Men Esha har også en instagramprofil, hvor man kan følge ham @EshaKhamo 

”Jeg elsker at give viden videre og lære fra mig. Jeg ser ingen idé i at holder på min viden. Jeg vil meget hellere være med til at inspirere andre, og løfte andre videre”, lyder det fra Esha, ”for stoler du på dig selv og dit håndværk, så skal man ikke være nevøs for at dele”.

HÅR koster 279 kr., men Esha giver hairs læsere 50 pct. rabat på bogen.

Bogen kan købes online på muusmann-forlag.dk, og rabatkoden er “hår50”.

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Relateret indhold

24.05.2024hair.dk

Udfasning af 1.000-kronesedlen: Byttepengegrænsen er nu 750 kroner

23.05.2024hair.dk

CSRD træder i kraft: Her er hvad du skal vide

21.05.2024hair.dk

80'er reboot: Permanent vender tilbage

20.05.2024FRISØRLAND.DK

Sponseret

Mandesager fra Graham Hill

16.05.2024Pact Nordic A/S

Sponseret

epres er et Award vindende BOND BUILDER produkt

16.05.2024IdHAIR Company A/S

Sponseret

Styrkende & glansgivende plejeserie

14.05.2024hair.dk

En fængslende Illuminight

13.05.2024FRISØRLAND.DK

Sponseret

colour booster that makes your hair smile

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023