Prisen er emballageordning blevet for høj

Producentansvaret for emballage træder i kraft den 1. oktober. Men den pris, de omfattede virksomheder skal betale, er højere end forventet. Derfor har Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer og Dansk Industri netop sendt et brev til den ansvarlige minister, hvor vi kræver hurtig handling.

Foto: 123RF.com

”Den 1. oktober 2025 træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft i Danmark.  Det er et system, Dansk Erhverv har bakket om. Men vi har også advaret om, at en hastig implementering, uden at systemet og kontrol med kommunerne var på plads, ville lede til øgede omkostninger for virksomheder og forbrugerne. Det er desværre der, vi er nu,” lyder det fra Dansk Erhverv.   

For den samlede årlige pris, som de omfattede virksomheder skal betale, er 580 millioner kroner højere end først antaget. Det rammer alle led – fra producent til engros og detail. 

Derfor har Dansk Erhverv i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri netop sendt et brev til den ansvarlige minister (miljøministeren), hvor vi opfordrer til hurtig handling.  

Et konkret eksempel

Særligt kommunernes rolle i den danske implementering af producentansvaret er afgørende og har vist sig problematisk, da kommunernes omkostninger til indsamling af husholdningsaffald udgør cirka 75 % af den samlede omkostning.  

Derfor har Dansk Erhverv løbende påpeget, at det var vigtigt med effektivitetskrav og kontrol med kommunernes omkostninger, hvilket også er i tråd med intentionen om at begrænse omkostningerne i den politiske aftale bag producentansvaret fra 2020.

Det er ikke blevet efterlevet, og vi kan nu se resultaterne. 

Kommunernes udmeldte omkostninger (i form af gebyrer) er 50 % højere end det, Miljøstyrelsen fik dem vurderet til i 2021. Samtidig ses meget store prisforskelle mellem kommuner.  

Et konkret eksempel er prisen for at indsamle pap, der divergerer med 4000 % fra den billigste til den dyreste kommune.

Mange kommuner har tilmed ikke overholdt tidsfristen i bekendtgørelsen for udmelding af priser, og andre har ikke opgjort priserne i overensstemmelse med krav i emballagebekendtgørelsen. Begge dele har stillet virksomhederne i en særdeles presset situation, eftersom de først nu cirka tre måneder før ikrafttræden kender omkostningerne for håndtering af deres emballager. 

Samtidig betyder den danske implementering og manglende kontrol og håndtering af Temu og andre free-riders, at de virksomheder, som overholder reglerne, kommer til at betale for dem, der ikke overholder loven. Det er unfair og uholdbart, og betyder højere priser for danske forbrugere.  

Priserne, som virksomhederne skal betale for de enkelte fraktioner, er så høje, at mange dagligdags forbrugerprodukter forventes at stige med flere procenter, alt efter hvor stor en del af omkostningen emballagen udgør i produktet.

Det er også vigtigt at notere, at højere priser vender den tunge ende nedad og rammer lave indkomster kraftigere end høje indkomster.

Behov for hurtige tiltag

Samlet set er virksomhedernes omkostninger steget fra forventet 1.093 mio. om året til 1.673 mio. kr. om året på grund af den manglende kontrol med omkostningerne i kommunerne fra ikrafttrædelsen af producentansvaret.

Vi har gentagne gange påpeget, at det var vigtigt med effektivitetskrav til kommunerne, et såkaldt ’basisserviceniveau’, da det ville sætte en ramme for, hvad der skal betales for samt grænse for kommunernes prissætning, lyder det fra Dansk Erhverv.
 
Fra Dansk Erhvervs side opfordrer man derfor til: 

  • Indførsel af effektivitetskrav eller udskydelse af implementeringen indtil det er klart defineret. 
  • Håndtering af free-riders, så de lovlydige virksomheder og forbrugerne ikke betaler for Temu og andre aktører, der ikke overholder loven. 
  • Indkaldelse af kommunerne til dialog om nedsættelse af affaldsgebyret, så den naturligt afledte stigning i forbrugerpriserne pga. producentansvaret modsvares af et tilsvarende fald i borgernes affaldsgebyr, som var forudsætning for den politiske aftale om producentansvaret. 
  • Afskaffelse af emballageafgiften, da det er dobbeltregulering med både producentansvar og emballageafgift. En afskaffelse af emballageafgiften kan modvirke stigningen i forbrugerpriser.  

Dansk Erhverv mener, det er afgørende, at der findes en hurtig løsning på de allerede indmeldte kommunale gebyrer for 2025, og sikre, at kommunerne ikke indmelder producentgebyrerne på samme måde 1. oktober, så erhvervslivet undgår samme situation igen med manglende og forkerte gebyrer. 

Worldline

Sponseret

Kan en frisør fra Fyn tjene 7.000 kr. på en time?

Relateret indhold

11.07.2025hair.dk

Sæt fokus på trivsel på arbejdspladsen

11.07.2025hair.dk

Dansk erhvervsliv under pres

10.07.2025hair.dk

Prisen er emballageordning blevet for høj

04.07.2025hair.dk

Dansk produktivitet er høj

03.07.2025hair.dk

Nu bliver det nemmere at overtage en virksomhed

03.07.2025Trontveit

Sponseret

Vi går på sommerferie

02.07.2025hair.dk

Sådan håndteres de varme dage på arbejdspladsen

01.07.2025hair.dk

Digitale stopklodser forhindrer fejl og snyd med fradrag

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023