Ledelsesværktøjet, ingen taler om

Ledere ønsker tilstedeværelse. Medarbejdere ønsker frihed. Indretningen er en del af kompromisset, der virker, og som kan redde virksomhedens kultur

Hjemlighed og varme indbyder til nærvær og styrker det mentale velvære. Samtidig forbedres akustikken. Foto: Jesper Blæsild, hos AGC Biologics.

Du sidder på hjemmekontoret. Tændt for Teams. Slukket for nærværet. Opgaverne bliver løst, men tilhørsforholdet svinder, og motivationen daler.

Hjemmearbejde har en pris, og den kan være høj. Fysisk fremmøde falder. Kulturen smuldrer. Medarbejdere siger op.

Globale undersøgelser viser en tydelig sammenhæng mellem fysisk fremmøde og trivsel: Medarbejdere, der trives i deres kontormiljø, er 33 % mere engagerede, 30 % mere forbundet med virksomhedens kultur og endda 9 % mere produktive.

Foto: Daarbak Design

De bliver længere i jobbet, yder mere og bidrager til fællesskaber

Mange medarbejdere, der primært arbejder hjemme, mister forbindelsen til virksomhedens kultur og værdier. Her opstår dilemmaet, og det lander direkte på direktionens bord: Medarbejdere ønsker fleksibilitet, mens ledere efterlyser fysisk fællesskab og nærhed. Balancen er skrøbelig - og kulturen er ofte det første, der lider.

Ledere i både private og offentlige organisationer efterspørger mere fysisk fremmøde. Men det kræver, at kontoret tilbyder noget, hjemmearbejdspladsen ikke kan matche. Hvis det fysiske fremmøde ikke opleves som meningsfuldt, bliver det aktivt fravalgt.

“Indretning er kultur i fysisk form. Og det er ét af de mest undervurderede ledelsesværktøjer i en hybrid verden,” siger Jens Dueholm, ejer af Daarbak Design. “Fordi fremtidens arbejdsplads skal være et fællesskab – et sted hvor kulturen lever. Det er her, de stærke resultater skabes.”

Mens mange bruger sommerferien til at genoplade, bruger flere også pausen til at genoverveje deres arbejdsliv. Det gør ferien til et strategisk vindue for virksomheder, der vil fastholde og tiltrække dygtige medarbejdere. Især yngre talenter forventer fleksibilitet, fællesskab og faglig udvikling som en naturlig del af jobbet. Hvis kontoret ikke understøtter det, vælger de noget andet.

Indretning som ledelsesgreb

Forskning viser, at indretning kan være nøglen til både engagement, fastholdelse og retning i hverdagen. Virksomheder med effektive kontorstrategier fokuserer bl.a. på:

  • Rum til koncentration og samarbejde: Separate zoner til fokuseret arbejde og dialog – fx mødebokse, stillerum og fleksible loungeområder.
  • Tilstedeværende ledelse: Ledere, der er fysisk til stede, skaber nærhed og gør det nemt at søge sparring og retning.
  • Spontan sparring: Soft seating, loungeområder og åbne miljøer inviterer til uformelle samtaler og skaber en afslappet stemning. De hjemlige rammer gør det nemmere for idéer at opstå spontant.
  • Hybride mødefaciliteter: Rum med god lyd og teknologi sikrer ligeværdig deltagelse – både fysisk og digitalt.

Jens Dueholm, Ejer Daarbak Group. Foto: Jesper Blæsild

Denne tilgang kaldes Community-Based Design, og handler om at skabe et kontor, der opleves som et fællesskab, ikke blot en arbejdsstation. Medarbejdere, der oplever, at deres behov bliver taget i betragtning i arbejdspladsens indretning, har markant højere trivselsscore - op til 22 %.

Vi indretter ikke længere til individer, men til formål og fællesskaber

Effekten rækker ud over trivsel: Fastholdelse reducerer rekrutteringsomkostninger, minimerer oplæringstid og skaber kontinuitet. Investering i indretning handler derfor ikke kun om kultur – men også om effektivitet og konkurrencekraft.

“Professionel indretning er under forandring. Vi designer ikke længere til individer - men til fællesskaber, formål og funktioner. Kontorer der understøtter temposkift, inviterer til samarbejde og giver plads til fordybelse. Det er faktisk en forretningsmæssig nødvendighed.”  
Charlotte Nøkleby, indretningsarkitekt hos Daarbak Design.

Det handler ikke om at tvinge folk modvilligt tilbage på pinden ved hæve-sænkebordene, men om at skabe et sted, de vælger til.

Spørgsmålet er ikke, om kontoret har en fremtid. Det er, om vi vil bruge det aktivt og strategisk til at styrke kulturen og konkurrencekraften.

Fakta

Når medarbejderne trives med at arbejde fra det fysiske kontor, er de mere engagerede, mere produktive, stærkere forbundet med kulturen – og mere tilbøjelige til at blive.

Medarbejdere er villige til at bytte hjemmearbejdsdage for en fast plads på kontoret. De søger stadig fleksibilitet, men også tilhørsforhold og kontrol.

Adgang til private arbejdsrum er vigtigere end nogensinde.
I modsætning til, hvad mange tror, vil folk have et kontor, der gør det muligt både at samarbejde og fordybe sig.

Worldline

Sponseret

Kan en frisør fra Fyn tjene 7.000 kr. på en time?

Relateret indhold

25.07.2025hair.dk

Kommunal emballagehåndtering gøre det dyrere at være dansker

24.07.2025hair.dk

Nets’ forklaring på nedbrud

22.07.2025hair.dk

Fin fremgang i beskæftigelsen

21.07.2025hair.dk

Ledelsesværktøjet, ingen taler om

17.07.2025hair.dk

Pas på med greenwashing

16.07.2025hair.dk

Flere butikstyverier og lavere moral i 2024

11.07.2025hair.dk

Sæt fokus på trivsel på arbejdspladsen

11.07.2025hair.dk

Dansk erhvervsliv under pres

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023