Fysisk træning er en nødvendig investering

Frisører og kosmetikere ligger allernederst på listen i den arbejdsevne-analyse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har foretaget blandt 50+ årige fra 74 forskellige jobgrupper. Men man kan selv gøre noget, for at styrke arme, ryg og nakke, bl.a. med noget så simpelt som en træningselastik i baglokalet, siger Lars L. Andersen, Professor, MSc, PhD,Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Skal frisørerne og kosmetikerne holde hele livet, kræver det fysisk træning. Foto: 123rf-.com

08.12.2023

Pia Finne, hair.dk

Frisører og kosmetikere ligger i bunden af listen over bedste arbejdsevne for 50+ årige, mens kundeinformationsmedarbejdere, journalister og farmaceuter topper listen. Det fortæller Lars L. Andersen, der er professor på NFA og projektleder af SeniorArbejdsLiv.

Han forklarer, at arbejdsevne både handler om balancen mellem fysiske og mentale krav i jobbet og den kapacitet, man som medarbejder har til at opfylde de krav, og at det især er jobgrupper med fysisk krævende arbejde eller en kombination af et hårdt fysisk og psykisk arbejde, der generelt set har den laveste arbejdsevne.

Lars Andersen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Foto: Det Nationale Center for arbejdsxxx

”Generelt falder den fysiske form og kapacitet med alderen. Vi mister nemlig 1-2% af vores muskelstyrke om året, allerede fra vi er 40 år. Risikoen for kroniske sygdomme, som tærer på kræfterne, stiger også med alderen. Den mentale kapacitet falder ikke i samme grad med alderen, men der kan dog ske et fald i f.eks. evnen til hurtigt at lære nyt, mens der på den positive side kan ske en forbedring af erfaring og overblik”, forklarer Lars L. Andersen.

At frisørerne og kosmetikerne ikke holder så længe på arbejdsmarkedet er for så vidt ikke nyt i branchen, men Lars L. Andersen mener, at man selv kan forebygge med simple øvelser.

”Der er desværre ikke meget forskning på området, fordi fondsmidlerne ofte går til at forske i større faggrupper. Men det handler jo om, at frisørerne foretager de samme bevægelser med skuldre, arme og nakke hele dagen igennem, at der ikke er mulighed for variation i arbejdet, og at man som frisør – måske endda selvstændig frisør, hvor man står alene i sin salon - ikke er en del af et team, der har mulighed for at tage hensyn til hinanden og hjælpe hinanden på dage, hvor det måtte være nødvendigt”, fastslår Lars L. Andersen.

Normalvis anbefaler Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø varierende arbejde, tekniske hjælpemidler og de bedste arbejdsredskaber i forhold til at afhjælpe de arbejdsskader, der går ud over arbejdsevnen, men det holder ikke rigtigt i forhold til frisører og kosmetikere.

”Jeg tror, at de allerede har købt de bedste redskaber, de kan få, og at der ikke er samme mulighed for tekniske hjælpemidler, som i andre fag. Jeg tror heller ikke at det hjælper med flere gode råd til frisørerne om at bruge bedre arbejdsstillinger, for det giver sig selv: Man mærker hurtigt, hvordan det er mest behageligt at stå eller sidde, når man arbejder. Og man har måske heller ikke den store mulighed for at ændre arbejdsstilling”.

Styrk kroppen

Det, der til gengæld er meget vigtigt, og som ikke så mange gør, fordi de netop har stået og gået en hel dag, er at træne og styrke kroppen.

”Det gælder i princippet alle jobgrupper, men frisørerne skal specifikt styrke skuldre, nakke, arme og ryg”, siger Lars L. Andersen, og han slår fast, at det er en ret udbredt misforståelse, at man styrkes af sit job. ”Vi lavede for nogle år siden en undersøgelse, hvor vi målte muskelstyrken ved en håndtrykstest, og den viste, at ikke engang medarbejdere, der har haft hårdt fysisk arbejde igennem hele livet, styrkes på arbejdspladsen”.

Men Lars L. Andersen anerkender også, at det kan være svært at tage fra en fuld dag på jobbet og direkte i træningscenteret. Derfor foreslår han målrettet træning, der ofte kan ske på arbejdspladsen evt. med en træningselastik.

”Vi har dokumenteret, at træner man bare 3 x 10 minutter om ugen, har det en positiv effekt. Vi har netop lagt en lille video ud med et dagligt to minutters program, der også kan gennemføres i salonens baglokale, og det er tilstrækkeligt til at mærke en positiv forskel”.

Foto: 123RF.com

Lars L. Andersen mener ganske enkelt ikke, man som frisør kan lade være med at lave træningsøvelser for nakke, skuldre og armmuskler. ”Find energien og se det som en investering”, siger han.

Et andet forslag er at have en træningselastik liggende i baglokalet, og har man fem minutter mellem kunderne, kan man bruge den på nogle enkle øvelser én gang om dagen.

Overvej et sporskifte

Mere drastisk foreslår Lars L. Andersen, at man som frisør og kosmetisker med jævne mellemrum overvejer, om man skal arbejde med det, man gør, hele livet, eller om der kunne ske et sporskifte.

”Det er et stort spring. Og jeg ved, at det kan lyde som en god idé, akademikere får, når de skal skrive om det, og at det bestemt ikke er let at føre ud i livet. Alligevel mener jeg dog, man skal tænke tanken med jævne mellemrum. For er man selvstændig og 60 år, og kan man pludselig bare ikke mere, så er det betydeligt sværere at skifte spor, end det er tidligere i karrieren. Og i øvrigt; som det ser ud i dag bliver vores arbejdsliv længere og længere. I 2035 er pensionsalderen 69 år, i 2040 er den 70 år, og fremskriver man som det ser ud i dag, kan min datter på 7 måneder se frem til at gå på pension som 77-årig”, lyder det fra Lars L. Andersen. Derfor mener han også, det er vigtigt at spare op til pensionen. ”Så man kan stoppe, når man har råd til det, og ikke når man ganske enkelt ikke kan mere”.

Og ét af de personlige råd han giver, falder meget fint i tråd med de diskussioner, der løbende er i branchen: ”Hæv priserne, så det er muligt at spare mere op. Gør man det, kan man trække sig tilbage, før man er slidt ned. Samtidig betyder højere priser, at man ikke behøver at have helt så mange kunder igennem salonen hver dag, og på den måde skåner man også sit helbred”, slutter Lars L. Andersen.

Om studiet

Analysen er lavet på baggrund af data fra medarbejderundersøgelsen i forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, der er er finansieret af TrygFonden. Analysen bygger på supplerende data fra rapporten ”Motiver, muligheder og barrierer for et længere arbejdsliv i Danmark”

Deltagerne er blevet spurgt ”Hvor god synes du din nuværende arbejdsevne er?” og har herefter svaret med et tal fra 0 til 10, hvor 0 er ’Ude af stand til at arbejde’, og 10 er ’Bedste arbejdsevne nogensinde’. Herefter er der beregnet et vægtet gennemsnit på jobgruppe-niveau. Der er anvendt statistiske vægte ift. alder, køn, uddannelse, region, herkomst, familietype, og familiens disponible indkomst, så resultaterne er repræsentative for målgrupperne i Danmark. Ca. 14.000 beskæftigede har svaret på spørgeskemaet i 2022.

www.nfa.dk

Relateret indhold

23.07.2024hair.dk

Forbered din virksomhed på Googles opdaterede søgemaskine med AI

22.07.2024hair.dk

Beskæftigelsen blandt seniorer buldrer afsted

17.07.2024KAO DENMARK A/S

Sponseret

Fri fragt hele sommeren på KAOs salon webshop!

17.07.2024hair.dk

AI-gevinsten lader vente på sig

16.07.2024hair.dk

Danske virksomheder styrker it-sikkerheden

15.07.2024hair.dk

Nye global platform for cirkulær økonomi

12.07.2024hair.dk

Markant færre unge frem mod 2040

11.07.2024hair.dk

Ny analyse om ældre på job

Jobmarked

Se alle

Soul of Hair ApS

Skal Du være selvstændig frisør?

Er det ikke tid til at få en større bid fra saksen? Soul of Hair giver dig muligheden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.08.2024

PARK Styling

PARK by Klipoteket I SVENSTRUP ved Aalborg SØGER NY FRISØR

Vi søger en ny frisør på DELTID eller FULDTID til vores skønne team på 5.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

PARK Styling

PARK By Thomas H i Nærum søger frisør!

Bliv en del af det dejligste team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

PARK Styling

PARK by Frisør Bentsen I HJERTET AF NYKØBING FALSTER SØGER FRISØR

Vi søger en sød og dygtig frisør til vores skønne salon i hjertet af Nykøbing Falster.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

PARK Styling

PARK By KLINT I STORE HEDDINGE SØGER EN FRISØRELEV

Frisørelev til PARK By Klint

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

PARK Styling

Frisør til PARK By MENS CUT

Vi søger en fuldtid eller deltid dygtig, kreativ og engageret frisør eller lejer der har lyst på nye og spændende udfordringer.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

PARK Styling

PARK By Cityfrisørerne I VEJLE SØGER NY FRISØR

Vi søger en ny frisør til vores team og er et team på 6 frisører.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

PARK Styling

Frisør til Søborg søges!

PARK By Bystrup & Pate søger frisør

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.07.2024

ZENZ

Drømmer du om et job hos ZENZ?

Ønsker du at deltage i Fashion Week, at blive undervist af frisører fra hele verden eller deltage i stylingopgaver i forbindelse med photoshoots? Så er ZENZ måske noget for dig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ZENZ

ZENZ søger passionerede frisører med den 4-årige uddannelse

Vil du arbejde i branchens sundeste og mest kreative arbejdsmiljø?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
ZENZ
Kursus
Klippekursus herre

Få klippeteknikkerne ind under huden med dette intensive herreklippekursus målrettet elever.

Dato

29.07.2024

Tid

09:00

Sted

Thoravej 7, st. 2400 København NV

Frisørland Hair and Body Care
Kursus
CUTTING CLASS // Cutting with confidence

CUTTING CLASS - CUTTING WITH CONFIDENCE. SPENDRUP - DIT HÅR ER PERSONLIGT! OPLEV KLIPNINGER I ET TRYGT UNIVERS, HVOR DER SÆTTES FOKUS PÅ DIN PERSONLIGE UDVIKLING OG MØDER DIG DER HVOR DU ER. I en behagelig atmosfære skabes magien og udviklingen til læring. Gennem dagen arbejdes der hands-on med personlig stil, og der kredses om detaljen. Målet er at motivere og øge din arbejdsglæde, samt styrke dine færdigheder, så du undgår at gentage dig selv i dit arbejde. Bettina fra Frisør Spendrup sørger for en givende dag med klip af personlig model, og brugbare nyfortolkninger af klassiske klippeteknikker. Kl. 09.00 - 16.00. Pris 2.495 kr. inkl. frokost. Eget værktøj og modeller skal medbringes: 1 model formiddag samt 1 model efter frokost.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aalborg

Frisørland Hair and Body Care
Kursus
CUTTING CLASS // Cutting with confidence

CUTTING CLASS - CUTTING WITH CONFIDENCE. SPENDRUP - DIT HÅR ER PERSONLIGT! OPLEV KLIPNINGER I ET TRYGT UNIVERS, HVOR DER SÆTTES FOKUS PÅ DIN PERSONLIGE UDVIKLING OG MØDER DIG DER HVOR DU ER. I en behagelig atmosfære skabes magien og udviklingen til læring. Gennem dagen arbejdes der hands-on med personlig stil, og der kredses om detaljen. Målet er at motivere og øge din arbejdsglæde, samt styrke dine færdigheder, så du undgår at gentage dig selv i dit arbejde. Bettina fra Frisør Spendrup sørger for en givende dag med klip af personlig model, og brugbare nyfortolkninger af klassiske klippeteknikker. Kl. 09.00 - 16.00. Pris 2.495 kr. inkl. frokost. Eget værktøj og modeller skal medbringes: 1 model formiddag samt 1 model efter frokost.

Dato

03.09.2024

Tid

09:00

Sted

Silkeborg

Pact Nordic A/S
Kursus
BALAYAGE og alle de nyeste frihåndsteknikker

Oplever du også stigende efterspørgsel på balayage i din salon? Har du lyst til at lære brugbare og salon­venlige balayage teknikker?

Dato

03.09.2024

Tid

09:30

Sted

Aarhus

PARK Styling
Kursus
INTRO- OG INSPIRATIONSKURSUS I PARK BEAUTY

Vi er glade for at invitere dig til vores gratis kurser, hvor vi vil udforske vores lækre beauty produkter og forbedre dine færdigheder inden for makeup og salg.

Dato

03.09.2024

Tid

10:00

Sted

København

ZENZ
Kursus
FARVEKURSUS BALAYAGE

Bliv fortrolig med forskellige lysningsteknikker som balayage, babylights, ombré, teasylights og meget mere.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Thoravej 7, st. 2400 København NV

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023