Detailhandlen forventer ikke længere prisfald

Nettoforventningerne til priserne over de kommende tre måneder er stigninger fra -22 i marts til +1 i april, lyder det fra Dansk Erhverv.

Foto: 123RF.com

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailhandlen nu ikke længere forventer faldende priser over de kommende tre måneder. Konkret steg detailvirksomhedernes nettoforventninger til priserne over de kommende tre måneder fra -22 i marts til +1 i april, lyder det fra Dansk Erhverv.

”Det er en ganske stor og abrupt stigning, der hører til de absolutte sjældenheder. Det springer i øjnene, at det er primært, er detailbutikkerne, der handler med føde- og drikkevarer, der nu ikke længere forventer prisfald over de kommende tre måneder”, lyder det fra Dansk Erhverv, der videre slår fast:

”Det bør nævnes, at der kan være tale om falsk alarm, da vi tidligere har set store udsving i prisforventninger som følge af manglende besvarelser fra enkelte store detailvirksomheder. Når det er sagt, så kan det bestemt ikke udelukkes, at det prisfald vi generelt har set i fødevarepriserne over det seneste år nu, er ved at ebbe ud og snart vil blive afløst af nye prisstigninger”.

Import- og producentpriserne har generelt været svagt tiltagende igennem året. Det betyder, at flere detailvirksomheder nu igen oplever, at deres indkøbspriser er begyndt at stige.

Nok så vigtigt er lønvæksten herhjemme tiltaget mærkbart. Konkret lå lønvæksten i starten af året på det højeste niveau siden 1988. Det bidrager i væsentlig grad til at øge virksomhedernes omkostninger, der i forvejen befinder sig på et højt niveau efter energikrisens rasen i slutningen af 2022 og starten af 2023.

”Det er derfor også vores forventning, at flere detailvirksomheder vil begyndte at øge deres priser i den kommende tid, hvilket igen presser forbrugerprisinflationen op hen over de kommende måneder.  Det er en udvikling, der yderligere vil blive forstærket af at de globale råvare- og energipriser er steget mærkbart siden starten af året”, fastslås det fra Dansk Erhverv, der slutter af med at konkludere:

”Det er et klart tegn på at den globale efterspørgsel er steget overraskende stærkt i løbet af 2024. Vi skal derfor også berede os på, at inflationen vil stige fra det nuværende niveau på knap 1 pct. og op imod godt 3 pct. hen imod slutningen af året”.

Relateret indhold

24.05.2024hair.dk

Udfasning af 1.000-kronesedlen: Byttepengegrænsen er nu 750 kroner

23.05.2024hair.dk

CSRD træder i kraft: Her er hvad du skal vide

22.05.2024PARK Styling

Sponseret

Specialiseret frisørsalon runder 10 år

22.05.2024hair.dk

Nye værktøjer gør ESG-rapportering til en vækstmotor

16.05.2024hair.dk

Et skridt på vejen mod fair konkurrence: Temu anklages for at manipulere kunderne

13.05.2024hair.dk

Søg kapital til din virksomhed

10.05.2024hair.dk

Butikstyverier i stigning

09.05.2024hair.dk

Mere lovgivning for nethandel unødvendig

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023