Unge under 18 år i sommerjobs?

Her er reglerne, du skal kende!

Foto: 123RF.com

Hver sommer besøger Jobpatruljen virksomheder, som beskæftiger unge under 18 år, for at sørge for, at de unges rettigheder og arbejdsmiljøet er i orden. Hvis I allerede beskæftiger unge under 18 år, eller I forventer at ansætte unge ferieafløsere under 18 år i jeres virksomhed, er det en god ide at have styr på reglerne inden for området. sådan lyder det fra Dansk Erhverv.

Først og fremmest skal I være opmærksomme på, at de unges alder f.eks. har en afgørende betydning for, hvilket arbejde de unge må udføre, hvilke regler der gælder for hviletid, samt om den unge må arbejde efter kl. 20.00.

Jobpatruljen

Jobpatruljen kommer igen i år på besøg hos virksomhederne i løbet af sommeren. Jobpatruljen vil ofte spørge både arbejdsgiveren og den unge medarbejder om ansættelsesforhold og arbejdsmiljø på virksomheden.

Jobpatruljen kommer uanmeldt, så hvis tidspunktet ikke passer, er det helt i orden at afvise dem. Du har som arbejdsgiver ikke pligt til at lade Jobpatruljen komme ind på din virksomhed eller lade dem tale med dine unge medarbejdere i arbejdstiden.

Arbejdsgiverens ansvar
Det er arbejdsgiveren, som har ansvaret for, at de unge ferieafløsere overholder reglerne, mens de er på arbejde. De fleste unge under 18 år har kun en begrænset erhvervserfaring og derfor en manglende bevidsthed om risici. Derudover er unge under 18 år mere sårbare overfor påvirkninger i arbejdsmiljøet. Derfor skal der tages særligt hensyn til unge under 18 år, så de får en god start på arbejdslivet.

Ansættelsesbevis

Sommerferieafløsere har også ret til et ansættelsesbevis, hvis deres forudbestemte og/eller faktiske arbejdstid udgør mere end gennemsnitligt tre timer pr. uge i en referenceperiode på fire på hinanden følgende uger.

Dansk Erhverv anbefaler, at alle sommerferieafløsere modtager et ansættelsesbevis med angivelse af deres ansættelsesvilkår, herunder særligt med angivelse af den sidste arbejdsdag.

Du skal være opmærksom på, at den unge får funktionærstatus ved at arbejde mere end 8 timer om ugen med funktionærarbejde som fx kontorarbejde, receptionsarbejde eller arbejde som kassemedarbejder.

Løn


Det er som udgangspunkt ikke lovligt at give en ung under 18 år lavere løn end en medarbejder, der er fyldt 18 år, blot fordi den unge er under 18 år. Dette skyldes forskelsbehandlingslovens regler, der forbyder arbejdsgiveren at forskelsbehandle medarbejdere på grund af alder.

Derimod er det lovligt at give en ung medarbejder en lavere løn end en anden medarbejder, hvis den unge har kortere erfaring eller færre kompetencer inden for arbejdsområdet. Med andre ord skal lønnen for en ung under 18 år aftales på samme måde som for en medarbejder, der er fyldt 18 år.

I de tilfælde, hvor den unges ansættelsesforhold er omfattet af en overenskomst, som indeholder særlige lønsatser for unge under 18 år, er det dog lovligt at give en ung under 18 år en lavere løn end en medarbejder, der er fyldt 18 år. Dansk Erhverv har flere overenskomster, hvor der er regler for løn til unge under 18 år, f.eks. butiksoverenskomsten.

Arbejdstilsynet gennemfører i juni, juli og august en sommerjobindsats, som foregår inden for de brancher, hvor der typisk beskæftiges mange unge. 

Relateret indhold

15.05.2024hair.dk

Avanceret teknologi og ressourcer fra Azorerne

14.05.2024hair.dk

En fængslende Illuminight

24.04.2024hair.dk

DM 2024

09.04.2024hair.dk

Skab den perfekte atmosfære i salonen

26.03.2024PARK Styling

Sponseret

PARK Blade Sakse kollektion!

25.03.2024hair.dk

Hjørring bliver vært for DM i Skills 2026

25.03.2024FRISØRLAND.DK

Sponseret

Enkelt og smukt look i salonen

25.03.2024FRISØRLAND.DK

Sponseret

Man skal udvikle salonen og følge med tiden

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023