Ny ungdomsuddannelse kan skaffe flere unge til erhvervsuddannelserne

Alt for få unge vælger en erhvervsuddannelse. Det mener SMV Danmark. der slår fast, løsningen skal findes i en ny type uddannelse, der krydser de højere eksamensuddannelser med erhvervsuddannelser.

Foto: 123RF.com

Alt for få unge vælger en erhvervsuddannelse. Det mener SMV Danmark. der slår fast, løsningen skal findes i en ny type uddannelse, der krydser de højere eksamensuddannelser med erhvervsuddannelser.

Kun 20 procent af de unge i dag vælger at tage en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Ifølge regeringens målsætning skal 30 procent af alle unge gå erhvervsvejen, men kun 12 kommuner har formået at indfri dette. I Danmarks største byer er det under 15 procent af de unge, der vælger erhvervsuddannelser.

Jakob Brandt, der er adm. Direktør i SMV Danmark, mener, at man i Danmark bør følge Norges eksempel. Der har man nemlig oprettet en ny uddannelse, der skal udbydes som alternativ til gymnasiet, men hvor fokus er på praktisk faglighed. Uddannelsen har til formål at introducere de unge for erhvervsuddannelserne uden at lukke døren til de videregående uddannelser. Samtidig får eleverne mulighed for at være en del af en klasse og et ungdomsmiljø i to år.

I Aarhus Kommune arbejder man på at lave et forsøg med en lignende type uddannelse ved navn hpx. ”De norske erfaringer bestyrker os i, at det arbejde vi er i gang med i Aarhus med at etablere en ny uddannelsesvej, der skal kunne konkurrere med gymnasiet, er den rigtige vej at gå”, forklarer borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard.

Hos SMV Danmark ser man med glæde mod Aarhus og mener, at løsningen ligger ligefor. ”I årevis har Danmark sat sin lid til informationskampagner for at lokke flere unge til erhvervsskolerne, men det har ikke virket. Søgetallene er lige dårlige hvert år. Vi kan kun kigge misundeligt mod Norge, der rent faktisk formår at tiltrække flere elever. Derfor er jeg glad for, at en kommune som Aarhus forsøger at gøre noget ved problemet”, forklarer Jakob Brandt.

IDL

Relateret indhold

24.05.2024hair.dk

Udfasning af 1.000-kronesedlen: Byttepengegrænsen er nu 750 kroner

23.05.2024hair.dk

CSRD træder i kraft: Her er hvad du skal vide

22.05.2024PARK Styling

Sponseret

Specialiseret frisørsalon runder 10 år

22.05.2024hair.dk

Nye værktøjer gør ESG-rapportering til en vækstmotor

16.05.2024hair.dk

Et skridt på vejen mod fair konkurrence: Temu anklages for at manipulere kunderne

13.05.2024hair.dk

Søg kapital til din virksomhed

10.05.2024hair.dk

Butikstyverier i stigning

09.05.2024hair.dk

Mere lovgivning for nethandel unødvendig

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023