Netværket er omdrejningspunkt for kreativitet og nytænkning

Intercoiffure har 100-års jubilæum i 1925, men på trods af alderen er det en forening, der til stadighed udvikler sig og nytænker. Netværk er kodeordet, og ikke mindst i en udfordrende tid, som den, branchen befinder sig i nu, er det vigtigere end nogensinde. Det mener Intercoiffures danske præsident Bettina Kingo.

Foto: Fotograf Jakob Lerche

12.05.2023

Pia Finne, hair.dk

Om to år kan Intercoiffure fejre sit 100-års jubilæum på verdensplan. I Danmark er Bettina Kingo fra Shape Intercoiffure præsident for den nationale afdeling, og hun kalder Intercoiffure for et uundværligt netværk og et sted, hvor man kan sparre med kollegaer og hente masser af god inspiration. 

Selv om organisationen er næsten 100 år, er den bestemt ikke støvet. Tværtimod. Men den er naturligvis også præget af den udvikling, der er i frisørbranchen på internationalt plan, og derfor kæmper man netop nu med at opretholde medlemsskaren. 

”I Danmark er vi dog status quo”, fortæller Bettina Kingo. ”Vi har et fagligt netværk på et højt niveau, og vi har ikke været ramt af medlemsnedgang, som det er sket internationalt. Men man kan godt mærke, at tiden er anderledes, og at også frisørerne passer mere på med, hvad de bruger deres penge på”. 

Hun understreger, at Intercoiffure Danmark også gerne vil have flere medlemmer ud over de 78, der i dag udgør medlemsskaren, men hun siger samtidig, at det ikke er for enhver pris. Det skal være frisører, der holder et vist niveau. Kommende medlemmer bliver enten indstillede eller forespørger selv om medlemskab. En gang om året – i oktober - stemmes man så ind af de nuværende medlemmer, og man optages til kongressen i januar ved en højtidelig ceremoni. 

Ud af de 78 er der 10 seniormedlemmer – tidligere frisører, der stadig har en interesse for faget, og som kan give erfaring og viden videre. ”Det ældste medlem har været med i Intercoiffure i 55 år”, siger Bettina, der videre fortæller, at der også er leverandørmedlemmer i Intercoiffure og det, mener hun, giver mulighed for god sparring og inspiration. Leverandørmedlemmerne skiftes også til at være vært for arrangementer i løbet af året. 

Bettina Kingo er præsident for Intercoiffure Denmark.. Foto: Fotograf Jakob Lerche.

Historien bag Intercoiffure 

Det allerførste møde i Intercoiffure blev holdt i Hamborg i 2025, hvor frisører fra Danmark, Tyskland, Østrig og Schweiz mødes. Derfor vil verdenskongressen i 2025 også foregå i netop Hamborg. 

Det var b.la. den danske frisør Ludvig Bandt-Møller, der var en meget aktiv stifter, og Bettina fortæller, at Danmark altid har været og stadig er et meget velset og aktivt medlemsland på hovedkontoret i Paris.  

Huset i Paris ejes af alle 32 medlemslande, og her holdes kurser, møder og events. Hvert år holdes et stort event for 500-1000 medlemmer, og i 2023 sker det i Saint Tropez i Sydfrankrig. 

At være medlem af Intercoiffure er også et blåt kvalitetsstempel i forhold til forbrugerne, og derfor mener Bettina, at medlemmerne skal sikre, at både personalet i salonerne og kunderne ved, hvad foreningen står for. 

”Men det betyder også, at vi skal opføre os ordentligt overfor hinanden. Sådan har det været lige fra gammel tid, og sådan er det også i dag”. 

Intercoiffure sammensætter deres egen frisurekollektion til inspiration for medlemmerne. Bag billederne står ICD Art Director Anne Hardahl & hendes team: Jimmy Hansen, Suada Cosovic og Nuray Karakan. Fra FG: Lotte Lønborg & Sascha Hirtsgaard & teamet: Cecilie Alberte Camilla og Anne Sofie.. Foto: Fotograf Jakob Lerche

Netværk er vigtigt 

Intercoiffure Danmark har et tæt samarbejde med de øvrige nordiske lande, og det giver meget, siger Bettina. 

”Vi står med én stemme og samarbejder om mange ting. Bl.a. holdes en nordisk kongres i Finland i 2024”. 

Man samarbejder også omkring Fondation Guillaume, der er Intercoiffures unge afdeling, og som er et stort aktiv for organisationen. 

”Det er jo de unge, der skal drive frisørbranchen videre, så vi sørger for at finde de nye, unge talenter. Og det er jo også dem, der skal drive Intercoiffure videre og udvikle den. Derfor er det vigtigt at få dem med nu”, siger Bettina, der tilføjer, at man i Danmark er forgangsland for Fondation Guillaume med Sascha Hirtsgaard i spidsen, og at man naturligvis ikke skal eje en salon som ungt Intercoiffure-medlem, men at man enten skal være elev eller ung assistent i en Intercoiffure-salon. 

”Men ikke mindst for de unge, er der masser af muligheder for at være på forkant med udviklingen, at skabe sig et solidt netværk på tværs af landegrænser, at vidensdele, se de nyeste tendenser, i nogle tilfælde være med til at skabe Intercoiffures kollektion og at deltage i internationale Intercoiffure-konkurrencer”. 

Spørger man ind til, hvad det er, Intercoiffure gerne vil på sigt, fortæller Bettina, at det handler om, at man vil blive ved med at højne faget, og at man også ser ind i de udfordringer, der er for frisørbranchen i forhold til bl.a. manglende arbejdskraft og både vigtigheden af og manglen på elever, der alle er presserende emner. Hun slår også fast, at Intercoiffure er et forum, hvor det er vigtigt, at man byder ind, og hvor det vigtigt, at man deltager på de otte årlige møder; nogle, hvor medarbejderne er med, og andre hvor det udelukkende er salonindehaverne. På møderne holdes foredrag, vises hår, teambuildes og meget mere. 

”I bund og grund handler det om netværk, om at have nogen, man kan tage fat i og tale om problemstillinger og andet med. og tiden er jo også en anden i dag. Vi ser ikke hinanden som konkurrenter, og derfor deler vi også gerne ideer, der kan fremme vores saloner”, lyder det fra Bettina. 

Hun fortæller videre, at ikke mindst under corona gik det op for frisørerne, at det ikke er en selvfølge, at man kan stå i sin salon, og at der skal gøres en indsats. 

”Vi fandt ud af, hvor vigtigt netværket er, og at det er godt, at have kollegaer at sparre med. Lige nu er det generelt hårdt for branchen. Der er coronalån, der skal tilbagebetales, kunderne er tilbageholdende, og da jeg forleden havde en elev til svendeprøve, kom der kun 11 nye frisører ud. Det, tror jeg, aldrig før er sket”. 

Samtidig ser hun også en fare i, at hele 43 pct. af salonerne i Danmark, er enkeltmands-saloner. ”Det betyder, at der måske er et større fokus på driften og ikke så meget på det kreative og udviklende”. 

Også i bestyrelsen er man opmærksom på hele tiden at udvikle sig og få nye medlemmer ind.  

Bettina har siddet som præsident siden 2020, i øvrigt som den første kvinde i dansk Intercoiffures historie, og i dag er kvinderne faktisk bedre repræsenteret end mændene i Intercoiffures 11 mand store bestyrelse. 

En af de beslutninger, der er blevet truffet i bestyrelsen er, at 100-års jubilæet skal fejres i Intercoiffure Danmark med en stor fest, hvor alle – medlemmer som ikke-medlemmer – inviteres med. 

”For vi bærer alle en nål med en Trigon, en stjerne som symboliserer mennesket, og som har en særlig historie. Vi er ikke en lukket gammel klub men en forening, der udvikler sig, og som forsat ønsker tilgang af nye aktive medlemmer, der vil os og vil faget. Og som vi kan tilbyde sparring på både dansk og internationalt plan i en fagligt spændende verden”, slutter Bettina Kingo. 

Foto: Fotograf Jakob Lerche

Foto: Fotograf Jakob Lerche

Foto: Fotograf Jakob Lerche

Foto: Fotograf Jakob Lerche

Foto: Fotograf Jakob Lerche

Foto: Fotograf Jakob Lerche

Mere fra...

01.12.2023hair.dk

Frisk unisex-duft

30.11.2023hair.dk

Sebastian Professional fejrer 50-års jubilæum med et nyt Limited edition samarbejde

29.11.2023hair.dk

Danskerne oplever at virksomheder greenwasher

29.11.2023hair.dk

Stylingprodukter med attitude

28.11.2023hair.dk

Giv glæde til huden

27.11.2023hair.dk

Danske NØIE lancerer verdens første well-ageing hudpleje, der kombinerer AI og personlig rådgivning

24.11.2023hair.dk

Trontveit's nye B2B hjemmeside: Et effektivt forhandlerværktøj

23.11.2023hair.dk

Kreativ Marcel-energi og tonsvis af inspiration

Jobmarked

Se alle

BELLACCI FRIZISTO ApS

Frisør søges til Bellacci Frizisto i hjertet af Odense

Elsker du dit fag og er passioneret Team player og serviceminded

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

INTERNATIONAL TRAINING ACADEMY A/S

Frisørunderviser søges til Beauty and Styles frisørskole i Aalborg.

Elsker du frisørfaget og trænger du til at prøve noget nyt? Så er vi klar til at give dig muligheden for at være med til at forme fremtidens frisører!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ZENZ

Drømmer du om et job hos ZENZ?

Ønsker du at deltage i Fashion Week, at blive undervist af frisører fra hele verden eller deltage i stylingopgaver i forbindelse med photoshoots? Så er ZENZ måske noget for dig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ZENZ

ZENZ søger passionerede frisører med den 4-årige uddannelse

Vil du arbejde i branchens sundeste og mest kreative arbejdsmiljø?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.12.2023

ZENZ

ZENZ søger passionerede frisører med den 4-årige uddannelse

Vil du arbejde i branchens sundeste og mest kreative arbejdsmiljø?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

30.12.2023

ZENZ

ZENZ søger passionerede frisører med den 4-årige uddannelse

Vil du arbejde i branchens sundeste og mest kreative arbejdsmiljø?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

30.12.2023

PARK Styling

PARK by studie rørbæk I RANDERS SØGER NY FRISØR ASSISTENT

Vi søger en fuldtid- eller deltid frisør hurtigst muligt.

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

PARK Styling

Savner du frihed i dit arbejde?

Du ønsker forandring og nye muligheder for personlig og professionel udvikling. Se om du kan genkende dig selv i følgende

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023