Er der uønsket kemi i solcremen?
Solcreme er nødvendigt for at beskytte sig mod solens stråler, men kan samtidig indeholde uønsket kemi. Derfor er det en god idé at gøre kunderne opmærksomme på, at det er en god idé at vælge sin solcreme med omtanke og undgå at købe den i udlandet
Skal man uden for landets grænser, er der ekstra grund til at være opmærksom på valget af solcreme. Foto: Gettyimages
Nogle solcremer indeholder uønsket kemi, der kan være skadelig for både mennesker og miljø. Faktisk viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk, at 17 ud af 50 testede solcremer indeholder uønskede stoffer, der er miljøbelastende eller mistænkt hormonforstyrrende. Derfor er det en god idé at informere kunderne om, at det er en fordel at købe solcremen i Danmark frem for i udlandet, som 1 ud af 10 forbrugere gør.
”Det er ikke den enkelte solcreme, der i sig selv er et problem, men når du skal købe en ny solcreme, er det en god ide at styre udenom mistænkt hormonforstyrrende stoffer for at minimere din samlede udsættelse for uønsket kemi fx ved at kigge efter Svanemærket eller bruge Kemiluppen”, siger testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.
Medbring solcreme til ferien hjemmefra
Skal man uden for landets grænser, er der ekstra grund til at være opmærksom på valget af solcreme. Her er nemlig øget risiko for, at solcremen indeholder uønsket kemi, særligt hvis man rejser uden for EU. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man medbringer svanemærket solcreme hjemmefra til solferie i udlandet, hvis man har mulighed for det.
Foto: Svanemærket
”Selv om man kan købe solcreme på ferien, er det en rigtig god idé at tage den med hjemmefra, hvis man vil mindske sin udsættelse for skadelig kemi, som fx UV-filteret 4-MBC, der er vurderet hormonforstyrrende, men som først bliver forbudt at sælge i solcremer fra 2026. Det, vi smører på huden, trænger nemlig ind i kroppen - og her er det især den samlede eksponering, cocktaileffekten, der har betydning. Derfor er det generelt en god idé at kigge efter Svanemærket, som netop stiller skrappe kemikaliekrav”, siger Michael Kristensen, certificeringschef, kemisk-tekniske produkter, Miljømærkning Danmark.
En ny undersøgelse fra Norstat viser, at 1 ud af 10 danskere først køber solcremen på ferien. Og det kan altså være en rigtig dårlig idé, hvis man gerne vil styre uden om skadelig kemi.
Skadelig kemi i solcreme fra Temu
Endnu værre ser det ud, hvis man køber sin solcreme på Temu. Generelt fraråder Forbrugerrådet Tænk, at man køber kosmetik og plejeprodukter på Temu, da de kan indeholde skadelige eller måske endda ulovlige stoffer. Da Tænk sidste år undersøgte bl.a. solcremer købt på Temu, dumpede alle seks testede solcremer, fordi de indeholdt mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Flere solcremer indeholdt desuden det hormonforstyrrende solfilter 4-MBC, som de danske myndigheder af sundhedsmæssige årsager længe har frarådet.