Alle ansatte skal nu registrere arbejdstid

Forleden vedtog Folketinget, at samtlige virksomheder og deres ansatte fra 1. juli 2024 registrere arbejdstimer. Hver dag. Hele ugen. Året rundt.

Alle ansatte skal fra 1. juli 2024 registrere deres arbejdstid. Foto: 123RF.com

24.01.2024

Pia Finne, hair.dk

Fra 1. juli 2024 skal alle ansatte registrere deres arbejdstid. Det er netop blevet vedtaget i Folketinget i forbindelse med ændring af lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet. Registreringen skal sikre, at ansatte har mindst 11 sammenhængende timer uden arbejde, en arbejdsuge på højst 48 timer samt mindst et fridøgn om ugen.

Lovændringen er en konsekvens af en dom i EU-domstolen, som fastslår, at medlemsstaterne skal sikre, at arbejdsgivere anvender et tidsregistreringssystem, der objektivt og pålideligt registrerer den daglige arbejdstid for hver enkelt medarbejder. Det skal ske for at sikre overholdelse af reglerne om daglig og ugentlig hviletid samt maksimal ugentlig arbejdstid.

Ifølge den nye lov pålægges det derfor arbejdsgiverne at indføre et - som det hedder -pålideligt og tilgængeligt arbejdstidsregistreringssystem, der gør det muligt at måle den daglige arbejdstid for hver enkelt medarbejder.

Hvilket system, der anvendes, er således op til dem enkelte, så længe det er objektivt, pålideligt og tilgængeligt – og dermed er egnet til at sikre overholdelse af reglerne i arbejdstidslovgivningen.

I forbindelse med lovarbejdet har Beskæftigelsesministeriet skriftligt bekræftet, at kravet vedrørende tidsregistrering alene angår den samlede daglige arbejdstid. Det er således bekræftet af beskæftigelsesministeren, at det ikke er et krav efter loven, at der sker registrering af, hvornår på dagen arbejdstiden ligger.

Ifølge Dansk Erhverv er det et krav efter loven, at registreringen løbende er tilgængelig for den enkelte medarbejder. Herudover skal arbejdsgiveren opbevare oplysninger i fem år efter udløbet af den periode, der udgør grundlaget for beregningen af medarbejderens gennemsnitlige ugentlig arbejdstid (48-timers reglen). Der er dog mulighed for at undtage visse medarbejdere. Bl.a. medarbejdere, der udfører arbejde, som ikke kan måles eller fastlægges på forhånd, og medarbejdere, der har ledelsesmæssige funktioner. 

På baggrund af EU-dommen, lyder det fra Dansk Erhverv, at det har været uundgåeligt med implementering af et krav om arbejdstidsregistrering i dansk ret. Dansk Erhverv har dog løbende arbejdet for at gøre implementeringen af dommen så lempelig som overhovedet mulig, så der ikke bliver pålagt virksomhederne yderligere administrative byrder end påkrævet efter EU-rettens dom.

Ny gratis app 

Den tvungne tidsregistrering har mødt heftig kritik i Danmark, og den nye lov er blevet kaldt en bombe under det danske arbejdsmarked.

”Vi opdagede ret tidligt, at de nye regler var på vej. Da vi var færdige med at ryste på hovedet og trække på smilebåndet, udviklede vi en applikation, som er målrettet de EU-regler, der nu er blevet dansk lov. Applikationen kalder vi WorkTime, den er gratis, og der er ingen bindinger forbundet med at bruge den,” siger Henrik Jøhnk Kristensen, direktør i og medstifter af MyDesk, som udvikler digitale platforme til optimal udnyttelse af kontormiljøer, kantiner og mødelokaler.

På trods af Dansk Erhvervs arbejde for at gøre implementeringen af arbejdstidsregistreringen så lempelig som mulig, viser beregninger fra Erhvervsstyrelsen, at den tvungne tidsregistrering årligt vil koste 900 mio. kroner i tabt arbejdsfortjeneste, hvis samtlige ansatte bruger 1 minut dagligt på tidsregistrering. Hvis tidsregistreringen varer 3 minutter, er tabet hele 2,4 mia. kroner om året. Erhvervsstyrelsen har også regnet sig frem til, at danske virksomheder vil blive påført udgifter til nyt udstyr svarende til 500-600 mio. kroner.

”De 600 mio. kroner synes vi, skal blive i virksomhederne. Derfor tager vi ikke noget for WorkTime. Løsningen er gratis og fungerer i praksis som en applikation, hvor medarbejderne via deres smartphone registrerer, når de møder ind, og hvornår de holder fyraften. Alle virksomheder i Danmark kan gøre brug af vores gratis løsning. Det kræver blot, at virksomheden udfylder en online formular, og at hver enkelt medarbejder derefter downloader appen. Så er alle klar til den nye virkelighed, nye daglige rutiner og – vigtigst – være sammen med vores kolleger og passe vores arbejde, så vi kan producere og udvikle noget, der skaber reel værdi i stedet for at brænde penge af i bureaukrati,” slutter Henrik Jøhnk Kristensen.

www.mydeskworktime.com

WorkTime

Ingen bindinger, ingen prøvetid, ingen udgifter, lover MyData om WorkTime. Virksomheder registrerer sig på hjemmesiden. Derefter kan medarbejdere downloade applikationen og registrere mødetid og fyraften digitalt. Data er anonymiserede og opbevares i henhold til EU's regler om digitale rettigheder og privatliv (også kendt som databeskyttelsesforordningen eller GDPR).

Relateret indhold

23.02.2024hair.dk

Et forår i farver

22.02.2024hair.dk

Mange glemmer det: Husk også at indberette 0 i moms

19.02.2024hair.dk

Google slukker for din remarketing og personalisering

19.02.2024Upgrade Hair

Sponseret

Velkommen til Upgrade Hair`s Education program

14.02.2024We Are One Denmark

Sponseret

Aveda hyldet som Årets Bedste Hårplejeserie ved Costume Awards 2023

13.02.2024hair.dk

Flest iværksættervirksomheder er i vækstbrancher

09.02.2024PARK Styling

Sponseret

Tonsus-trio øger bæredygtigt fokus

09.02.2024hair.dk

Har du firmabil: Pas på skattesmæk

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
PARK Styling
Kursus
KURSUSKALENDER FOR ALLE FRISØRER 2024/2025

Se her alle de fantastiske kurser PARK tilbyder!

Dato

01.01.2024

Sted

Danmark

ZENZ
Kursus
Trend herre/dame

Et 3-dags kursus i de nyeste hårtrends indenfor herre- og damemode.

Dato

26.02.2024

Tid

09:00

Sted

Thoravej 7, st. 2400 København NV, Denmark

Upgrade Hair
Kursus
INSPIRATIONS AFTEN

Denne aften byder på alt lige fra balayage til nye farveteknikker

Dato

26.02.2024

Tid

18:30

Sted

Glostrup, Varde og Aalborg

ICON HAIRSPA A/S
Kursus
Brunch med Kevin.Murphy

Hvis du har tid og lyst til en lille uformel sammenkomst omkring Kevin Murphy produkterne og få nogle stylingstips til forårets komme, så sørger vi for brunch og kaffe på en Cafe i nærheden af dig. To af vores undervisere vil fortælle om lidt om udvalgte Kevin Murphy produkter konceptet bag Kevin Murphy.

Dato

27.02.2024

Tid

09:00

Sted

Bows and Balloons, Teglholmens Østkaj 69, 2450 København

Pact Nordic A/S
Kursus
Color Academy personlig udvikling indenfor Philip Martin’s fantastiske farveverden

Vi har skabt vores Color Academy ud fra ønsket om at udvikle hver enkelt frisør til at blive endnu stærkere i farvernes muligheder.

Dato

27.02.2024

Tid

09:30

Sted

Aarhus

FRISØRLAND.DK
Kursus
MoreTeaSir // Frisørland kursus

Du skal med når Frisørland & MoreTeaSir præsenterer forårets og sommerens nyeste trends og tendenser. Vi har denne sæson inviteret MORETEASIR med på vores trend tour ss24, for at give dig mulighed for at blive inspireret til at se hår, klippe- og farveteknikker og stylinger fra en ny vinkel. Her vil hverdagens kunder møde kundetypen, som tør dét ekstra, og tør skille sig ud fra mængden. Vi byder velkommen til Hasse Kliem, som leverer anderledes, men super fedt hår, inde for alle kønnets rammer. Mad serveres fra kl. 18.30.

Dato

27.02.2024

Tid

19:00

Sted

Aalborg

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023