Engros- og detailhandlen lægger an til blød landing

Efter en række år med store udsving i nøgletallene ser det nu ud til, at handelserhvervet er ved at finde den nye normal, lyder det fra Dansk Industri

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Høje priser, usikkerhed på fragtmarkedet og lav tillid fra både forbrugere og virksomheder har betydet at 2020-2023 har været tumultariske år for danske handelsvirksomheder. Nye tal tyder dog på, at handelserhvervet er ved at finde et normalt leje, om end der fortsat er store forskelle i udviklingen på tværs af underbrancherne for engros- og detailhandel, skriver Dansk Industri på deres hjemmeside.

”Til trods for en række faktorer, der presser danske handelsvirksomheder, herunder stigende priser og usikkerheder på logistikmarkederne, viser en række økonomiske nøgletal, at branchen har evnet at opretholde de positive tendenser fra tidligere års udvikling. Der er dog fortsat en stor opgave for handelsvirksomheder i at være forandringsparate på de udfordringer, som bliver kastet efter dem”, fortæller Branchedirektør i Dansk Industri Jacob Kjeldsen.

Lille fald i engroshandlens samlede omsætning

I engroshandlen er der overordnet set sket et lille dyk i omsætning og beskæftigelse, mens erhvervstilliden er styrket og prisstigningerne aftaget. I det indenlandske salg er omsætningen faldet med 7,1 procent fra 2022 til 2023, mens det udenlandske salg i samme periode faldt med 2,6 procent.

I underbrancherne har anden engroshandel, som primært udgøres af byggemarkeder, set det største fald i omsætning, mens engroshandel med korn og foderstof samt engroshandel med føde-, drikke- og tobaksvarer har haft de største stigninger i omsætning, hvilke trækker den samlede omsætning i den modsatte retning.

Beskæftigelsen i engroshandlen ser desuden ud til at have toppet efter en årrække med store stigninger: Her ses et lille fald fra 2022-2023 på 0,5 procent.

Forbrugertilliden vokser

Mens beskæftigelsen i detailhandlen fortsætter med at falde, er forbrugernes tillid forbedret samtidig med at forbrugerprisstigningerne er faldet. Og som det også gjaldt for engroshandlen, ses et lille fald i detailhandlens samlede omsætning.

I 2023 faldt omsætning ganske lidt fra 419 milliarder kroner til 418 milliarder. Det skal dog tages med, at inflationen i 2022 og 2023 var høj, så den reelle omsætning er lavere end tallene indikerer.

I detailhandlens underbrancher er der store forskelle: Særligt supermarkeder og varehuse trækker den samlede detailomsætning i en positiv retning. Anderledes ser det ud for tankstationer samt detailhandel med forbrugerelektronik, som trækker omsætningstallene i en negativ retning.

Detailhandlens beskæftigelse oplevede et par begivenhedsrige år i 2021-2022 som branchen først nu begynder at falde til ro efter. Fra 2022-2023 er beskæftigelsen faldet med 2,3 procent i detailhandlen samlet set.

Der ses altså lignende tendenser for detail- og engroshandlen.

Læs DI Handels årsrapport for engroshandel her.

Læs DI Handels årsrapport for detailhandel her.

IDL

Relateret indhold

30.04.2024hair.dk

Forbrugerne foretrækker at handle hos producenten

29.04.2024hair.dk

Danish Beauty Award 2024: Og vinderne er...

26.04.2024PARK Styling

Sponseret

Kendt Vejle-salon laver nyt partnerskab

26.04.2024PARK Styling

Sponseret

Nystartet salon laver samarbejde med Park Styling

25.04.2024hair.dk

Detailhandlen forventer ikke længere prisfald

23.04.2024hair.dk

Den digitale sikkerhed halter hos danske SMV’er

19.04.2024hair.dk

Virksomheder står alene med udfordrede lærlinge

18.04.2024hair.dk

Ny ungdomsuddannelse kan skaffe flere unge til erhvervsuddannelserne

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023